Ecosem

Полезният хляб от каменна мелница

Много хора не знаят какви са предимствата на това да смелиш брашно на каменна мелница. Предците ни са смилали зърно хилядолетия наред между два камъка (ромел). Това е най-стария, най-бавния и най-добрия начин за превръщането на зърното в плътно и кремаво на цвят прахообразно вещество, което наричаме брашно. С технологичното развитие и индустриализацията хората започват да мелят зърно на моторни валцови мелници. На тях брашното се получавa по-бързо и те са в синхрон с тогавашния, забързващ се, ритъм на човешкото ежедневие. Тогава мелничарите се научили и да премахват богатите на влакнини трици и богатия на хранителни вещества зародиш и да правят фино смляно брашно само от ендосперм на зърното, който е богат на скорбяла. Хората набързо приели това ново брашно, което има много дълъг срок на съхранение и прави по-мек и бухнал хляба, тортите и сладкишите. За съжаление, това ново бяло брашно е почти лишено от витамини, ензими, минерали, фитохимикали и фибри, който се намират в изобилие в пълнозърнестите храни. Неговата фина текстура го прави много бързо усвояваемо от тялото на човека, където мигновено се абсорбира, което води до бързо освобождаване на глюкоза и инсулин в кръвта.

Този поток от бързо усвояеми въглехидрати, представлява голяма част от проблема на хранителен режим на голяма част от днешното поколение.

Днес, няколко века след като е открита валцовата мелница, връзката между човека и природата отново се засилва и все по-често се обръщаме към практиките на нашите деди.

При смилането на зърното на нашата мелница то влиза в контакт само с естествени материали – камъните, които са изградени от същите елементи, от които е и почвата. В този процес зърното влиза още веднъж в контакт с веществата и минералите, от които се е хранило, за да порасне.

Модерните напълно автоматизирани мелници смилат зърното между стоманени валове при много висока скорост, което дава голям производителност и по-ниски разходи. Но освен тези ползи, те носят и една съществена разлика – при този високоскоростен процес зърното се смила при много висока температура. При тази температура голяма част от хранителните вещества се унищожават (включително витамин Е от зародиша на зърното и много други витамини, ензими и антиоксиданти), а също така това допринася за процеса на евентуално бъдещо гранясване, което е причина за добавянето на консерванти. А каменната мелница смила бавно зърната, без да ги загрява, запазвайки в максимална степен всички полезни съставки. За това ние решихме да се върнем към това, което са правили нашите предци и да проивеждаме качествен продукт, който носи и съхранява в себе си всички полезни съставки на зърното.

Нашата каменна мелница може да видите тук

Показване на 26 резултата

Всички продукти

100% Пълнозърнесто брашно от нахут 3,79 лв. / бр.
100% Пълнозърнесто брашно от ориз 2,39 лв. / 500г.
Био Бяло брашно 3,79 лв. / 650г.
Био пълнозърнесто брашно от лимец 5,79 лв. / 650г.
Био пълнозърнесто брашно от пшеница 2,79 лв. / 650г.
Био пълнозърнесто брашно от ръж 2,99 лв. / 650г.
Бисквити Digestive 2,79 лв. / 300г.
Брашно от овес 2,39 лв. / 500г.
Бяло брашно от лимец 6,79 лв. / 1кг.
Бяло брашно от спелта 4,69 лв. / 1кг.
Бяло ръжено брашно 3,19 лв. / 1кг.
Лимецко – чипс от лимец паприка 1,99 лв. / 60г.
Лимецко – чипс от лимец с морска сол 1,99 лв. / 60г.
Натурално брашно от Хорасан 3,79 лв. / 1кг.
Натурално бяло пшенично брашно 3,59 лв. / 1кг.
Натурално пълнозърнесто брашно от елда 4,79 лв. / 500г.
Натурално пълнозърнесто брашно от ечемик 2,79 лв. / 1кг.
Натурално пълнозърнесто брашно от просо 2,39 лв. / 500г.
Натурално пълнозърнесто брашно от спелта 3,99 лв. / 1кг.
Натурално пълнозърнесто пшенично брашно 2,89 лв. / 1кг.
Натурално пълнозърнесто ръжено брашно 2,89 лв. / 1кг.
Натурално пълнозърнесто царевично брашно 2,39 лв. / 1кг.
Натурално типово пшенично брашно 3,19 лв. / 1кг.
Пшенични трици – фини 1,40 лв. / 500г.
Пълнозърнесто брашно от еднозърнест лимец 6,79 лв. / 1кг.
Трици от Лимец 0,250 1,40 лв. / 250г.

Ние във foodabag винаги се стремим да поставяме на първо място вас - нашите клиенти и партньори. Ако забележите някаква нередност, моля не се колебайте да се свържете с нас!