Люто, люти чушки и капсаицин

Обновена:

Тук ще разберете за:

  • полезно или вредно е лютото
  • какво е капсаицин
  • има ли в лютите чушки наркотик (и как да си го набавите)
  • как да „убиете“ лютото (и действието на наркотика)
  • люти продукти (освен лютите чушки разбира се)

Произход

Лютите чушки са присъствали в менюто на хората 7500 г. пр. Хр. и са от първите
култивирани растения в Южна Америка. Те идват в Европа от Мексико през XVI век с корабите на испанските конкистадори.

Лютивостта (капсицинът) и влиянието му над нашия организъм:

Лютивостта в лютите чушки е вещество, което се нарича капсицин.

Капсаицинът се измерва в сковили – моля вижте секция – Скала на Сковил.

Важно: При прекалено подлютяване единствената „противоотрова“ е прясно мляко и производни на него млечни продукти. Консумацията на вода само ще подсили лютивината.

Капсицина е вещество без цвят и мирис и се намира в централната мембрана и жилките, които държат семките на чушката. Когато капсицинът и неговите производни се докоснат до вкусовите рецептори в устата и гърлото в мозъка се активира център на болката и той моментално отделя ендорфини (хормонът на щастието), за да я успокои.
Ендорфините се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса при гръбначните животни по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм. Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.
Употребата на люти храни води до пристрастяване. При редовна употреба човек свиква с усещането и изпитва желание да консумира все по-люти храни.

Приложения на капсицина:

Капсицинът се използва във фармацевтиката като успокояващ балсам (например, за мускулни болки). Той оказва влияние върху Невротрансмитера, химическо вещество което изпраща сигнали до мозъка, когато се появи някаква болка. Капсицинът води до увеличаване на освобождаващото се вещество (невротрансмитер), почти до неговото напълно изчерпване. По този начин, кремовете от този вид, намаляват усещането за болка.

Капсицинът от лютите чушки се използва във военната индустрия за направата на “ pepper spray“ и гранати за разпръскване на демонстрации.

В Индия и Зимбабве използват най-лютите чушки като ги посипват около нивите с продукция. Така слоновете стоят надалече и не могат да опустошат реколтата.

В света съществуват над 3500 разновидности на люти чушки.

Лютите чушки влизат в категорията супер храни, те съдържат анти-оксиданти и предпазват от рак.
Лютото стимулира кръвообращението и метаболизма. Ядейки люто редовно сте по-здрави и енергични. Моля посетете секция „ползи за здравето

Лютите чушки са суперхрани
Ето и някой полезни факти затова как те влияят на организма и здравето ни:

Лютото – витаминна бомба
В 100 г люти чушки се съдържат само 40 калории и витамин С, колкото в 1 кг лимони. Яркочервеният цвят на чушлетата е заради високото съдържание на бета-каротин (провитамин А).

Лютото ускорява метаболизма
Капсицинът стимулира отделянето на стомашна секреция и по този начин насърчава храносмилането. Т.е. увеличава скоростта на метаболизма.
Той също така спира диария и кървене от язви.

Лютото намалява нивата на кръвна захар
Капсицинът понижава нивата на кръвната захар. Използва се за лечение на диабет и нормализиране на нивата на глюкозата .

Лютото е циркулационен бустер
Лютите чушки могат да окажат драматичен ефект върху вашето здраве, тъй като спомагат за повишаването на кръвообращението. Те също така действат като разредител на кръвта и предпазват от инсулт. Ежедневната консумация на люти храни е всичко, което трябва да направите, за да се насладите на многобройните и важни ползи от лютото за вашето здраве.

Лютото намалява холестерола
Установено е, че лютото е ефективно не само за намаляване на холестерола и нивата на триглицеридите, но също така може да намали агрегацията на тромбоцитите, която често води до фатални кръвни съсиреци. Тези ползи за здравето са много важни за хората, които са застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Лютото и рак на простатата
Доказано е, че капсицинът успява да спре разпространението на рак на простатата. Капсицинът намерен в люти чушки задейства самоунищожителен процес в двата основни вида клетъчни линии на рака на простатата.

Лютите чушки подобряват съня
Последните изследвания показват, че капсицина се справя успешно с унищожение на раковите клетки.

„Само с хляб не се живее!“ –  гласи популярна мъдрост. Стремежът на човек да разнообрази храната си води до създаване на различни пикантни комбинации в кулинарията. Лютите храни са част от кухнята на много народи, но най-типични са за Азия и Ориента. Поради редица географски и културни особености лютото присъства и в нашата национална кухня – обикновено под формата на чесън, лук, люти чушки. Огненият вкус цери болести, гори калории и подмладява. Ацтеките са го ценяли наравно със солта. Един лекар казва: „Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.“

Емблема на този противоречив вкус са чушките чили (Capsicum annuum). Родината им е Южна Америка. Употребата им е позната на местното население на Перу 6000 г. пр. Хр. Пренесено веднъж на Стария континент, лютивото изкушение бързо се разпространява по целия свят, а в Индия и Тайланд дори е обект на обожание.

Защо люто?

Едва ли има българска трапеза, на която целогодишно да не се ядат чушки – сурови, сухи, на туршия или смлени на пипер. Една от причините за популярността на лютите храни е, че те подобряват защитните сили на организма срещу инфекции и простуди. Това влияние върху имунитета се дължи на веществата фитонциди, притежаващи силен бактерициден ефект. Те подобряват и кръвооросяването, понижават артериалното налягане и кръвната захар, понижават холестерола. Освен че са вкусна храна, пиперките са и много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. Само в 100 г люти чушки се съдържат: 0,7 г белтъци, 10 мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. В три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони!

Много полезен е капсаицинът, за който се знае, че подпомага бързото изгаряне на калориите и има антиоксидантно действие. Предизвиква парене в устата, хранопровода и стомаха дори при прием на 1/800 от мг. Капсаицинът е апетитовъзбуждащ и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок. Заедно с ликопена имат противораково действие и са средство за борба с остаряването.

Лютите пиперки се смятат и за мощен афродизиак. Помагат при белодробни заболявания.

А защо не?

Лютото би могло да се превърне в проблем при хора с холецистити, гастрити, колити, язвена болест, проблеми със задстомашната жлеза. нарушена функция на стомаха и червата – появяват се болки, често се стига дори до кървене. Като цяло е трудно да се каже еднозначно дали пикантната храна е вредна. Дори признати специалисти в гастроентерологията не са на едно мнение. Лекарите препоръчват на хората с проявена язва да спазват определен хранителен режим. Най-важното е да избягват люти, пикантни и солени храни, защото това дразни стомаха – употребата на силни подправки (горчица, люти чушки, черен пипер), лукчесън, праз. В тези случаи подправките може да предизвикат влошаване на състоянието. След нарушаване на диетата обикновено настъпва изостряне на проблема.

Би могло заболяването да не реагира на нарушената диета. В такъв случай употребата на пикантни храни не предизвиква болка. Тук едни лекари твърдят, че пикантната храна все пак трябва да се избягва, други пък смятат, че подправките не са вредни. Парадоксално, но благодарение на лютите чушки някои хора успяват да излекуват язвата си. Отговорът е в стимулирането на отделяне на слуз в стомаха, която създава протективен слой върху стомашната лигавица. В някои европейски страни гастроентеролозите дори вече не препоръчват диети. Днес на пациентите с жлъчно-чернодробни заболявания се разрешава да прибавят в ястията си по малко винен оцет или лимонов сок, варен кромид лук, сладък червен пипер.

Лютото: фат-бърнър?

Когато хапвате люто, се загрявате и изпотявате, нали? Това е знак, че лютите храни изгарят повече енергия при усвояването им. Сгрявате се и едновременно с това горите мазнини… Изследвания показват, че чилито повишава с 50% сърдечната дейност и обмяната на веществата в рамките на 3 часа след хранене. Капсаицинът допринася за изгарянето на повече калории. Редица изследвания доказват, че хората, които често подлютяват храната си, консумират 200 килокалории по-малко в следващите три часа в сравнение с останалите. При разумна употреба рискове няма – капсаицинът подобрява терморегулацията и повлиява положително протичането на метаболитните процеси.

Лютото – наркотик?

Учените откриха още едно свойство на лютия вкус – при консумация човек изпада в състояние на леко наркотично опиянение. Лекари обясняват нахлуването на ендорфини в кръвта след консумиране на люти чушки – капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система. Мозъкът реагира мигновено, произвеждайки ендорфини. Този био-наркотик бързо пристрастява почитателите на лютото, карайки ги да посягат към все „по-горещи“ сортове.

Лютото бори рака?

Лютото дори може да убие ракови клетки. Това са установили учени от университета в Нотингам, след като са наблюдавали ефекта на капсаицина върху култура от ракови клетки от бял дроб и задстомашната жлеза. Установено е, че капсаицинът се свързва с митохондриалните белтъци на раковите клетки, което  отключва процес на генетично програмирана смърт, без да се засягат здравите клетки. На базата на капсаицина евентуално ще се разработят ефикасни противоракови лекарства.

Парливи бомби от витамини

Когато ги използваме, не бива да забравяме, че ако постоянно „пришпорваме“ храносмилателните си жлези, те ще произвеждат по-големи количества стомашна солна киселина и смилателни ензими, което води до „смилане“ на  повърхностните слоеве на стомашната лигавица и с течение на времето обуславя появата на атрофичен гастрит.

Модерни лютивковци

Напоследък е разпространена употребата на комбинации от подправки като кетчуп, къри, сос „Уорчестър“ и пр. Обикновено точната им рецепта остава неизвестна за потребителя. Често в комбинацията участват лютиви съставки в големи дози (червен лют пипер, черен пипер, хрян, чесън на прах и пр.), които могат да вредят. Те са и крайно неподходящи за неукрепналата храносмилателна система на децата, които най-често прекаляват с тях, изливайки ги щедро върху дюнери и пици. Дори шарената сол не е съвсем безопасна – често съдържа прекалено много сол.

В заключение – лютото не е вредно за един здрав организъм. Но при всяка употреба на подправки, добре е да помним старото римско правило: „Мярката стои в основата на успеха.“Използвани източници

  • dieti-otslabvane.com
  • paper.standartnews.com
  • dar-center.com
  • framar.bg
  • ossem.eu

Ние във foodabag винаги се стремим да поставяме на първо място вас - нашите клиенти и партньори. Ако забележите някаква нередност, моля не се колебайте да се свържете с нас!