Notice: Undefined index: user_menu in /home/foodabar/public_html/fooda/fdbg.com/bedrock/web/app/uploads/cache/daa0b36e97e66e5d2db586f6c95aeb4ae7836ab0.php on line 12

Копър

0 70 лв / бр.

виж цената в другите магазини

Произведено в България

Описание

Най-ранните сведения за копъра дава вавилонско клинописно писмо от Месопотамия неговата слава се понася на запад през Египет по цялото Средиземноморие, а на изток – в цяла Азия. Днес копърът господства като подправка надлъж и шир.
У нас е едно от най-честите благоухания в народното готварство – таратор, яхнии със зеленчуци, печива с месо и риба, зимнина.
Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение от семейството на целините. Достига 90-100 см височина с право стъбло и спицифични листенца. Цветовете са събрани на кошнички с жълти двуделни семенца. “Роднина” е на магданоза и всичките му части се изполват в кулинарията.
В листото на копъра има 15 мг витамин С, 8 мг каротин, 170 мг витамин В1 и витамини В2 и РР, флавоноиди, соли на калия, калция, фосфора, желязото и други елементи.
Само 25 г листа копър задоволяват дневните нужди от витамин С. В тях има от 2,55 до 4% етерно масло и 15% белтъчини.
Уханната подправка не дразни стомаха, но ако прекалите, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.
Листата и семената на копъра действат срещу спазми и засилват диурезата, увеличават млякото на кърмачките. Отвара от семената се дава на бебета и деца при колики. Отвара и настойка от семената е средство при безсъница, кашляне и треска.
При възпаления на дихателните пътища настойката е 1 с.л. листа и семена на чаша вряла вода. След охлаждане се приемат по 1–2 с.л. 4-5 пъти на ден.
При метеоризъм (газове) се пие от същата настойка по 1/2 ч.ч. 2 пъти дневно преди ядене. При безсъница се пие преди лягане по 1 ч.ч. от настойката.
Народната медицина препоръчва лечение с копър и при диабет, пълнота, стенокардия и спазми на коремните мускули.
Древни лечители са давали стъбла и листа на копър при хипертония и като пикочогонно средство, а външно – при алергичен сърбеж. Те също изгаряли семената на копъра и с праха посипвали всякакви рани.

Копърът за зимата се запазва с изсушаване. Листата се разстилат на плат или хартия на тънко и съхнат 5-6 дни. 3-5 часа дневно са на слънце, а в останалото време – на тъмно. Сухият копър се слага в буркани, затворени плътно. Друг начин е почистеният и измит копър да се нареже ситно в пластмасова кутия във фризера.

Ние във foodabag винаги се стремим да поставяме на първо място вас - нашите клиенти и партньори. Ако забележите някаква нередност, моля не се колебайте да се свържете с нас!