Harmonica

Обновена:

Историята на harmonica

как се прави истинската и вкусна българска храна.

Историята на harmonica започна през 2006-а година, когато трима приятели – Маги, Мето и Любо, се захванахме да работим с първите две био кравеферми в България. Не сме имали идея за бизнес – просто искахме да даваме на семействата си истинска храна. По това време в магазините имаше предимно евтини имитации на храни – за сметка на качеството, околната среда и здравето ни. Идеята за био земеделие в България беше абсолютно непозната, а подкрепата към начинанието ни най-често се изразяваше в “това тук няма как да стане“.

harmonica започна с едно био кисело мляко, но то ни даваше надежда и увереност, че ще променяме нещата към по-добро. В работата си открихме, че земеделието и производството на храна са в епицентъра на големите екологични проблеми, пред които е изправено поколението ни – загуба на биоразнообразие, промени в климата, замърсяване. Разбрахме, че много от решенията съществуват и harmonica е част от една световна вълна за промяна.

Сега работата ни е да търсим решения на тези проблеми чрез всичко, което правим. България може да е невероятен пример за това как се произвежда храна с грижа за биоразнообразието, почвата и водата, с плодородие, което носи просперитет на хората. Затова избираме да работим открито, привличайки все повече фермери, преработватели и партньори, които споделят ценностите ни. Избираме да се развиваме така, че да бъдем добра алтернатива.

Млечен шоколад с пробиотици, 55г. harmonica 4,59 лв. / 55г.
Черен шоколад 70% с пробиотици, 55г. Harmonica 4,59 лв. / 55г.
Бял сусамов тахан 7,49 лв. / 250г.
Бял сусамов тахан Harmonica 13,90 лв. / 700г.
Сироп от бъзак с мед 16,90 лв. / 500мл.
Какаов крем с лешници 10,90 лв. / 200г.
Какаов крем мляко 8,70 лв. / 200г.
Кокосово масло 5,90 лв. / 240г.
Черен сусамов тахан Harmonica 8,19 лв. / 250г.
Пюре от коприва 7,49 лв. / 540г.
Лютеница Илиеви (№3) 6,59 лв. / 260г.
Лешников тахан 17,19 лв. / 250г.
Сушени сливи Harmonica 4,79 лв. / 200г.

МАНДРАТА НА HARMONICA В СЕЛО МАЛО БУЧИНО

мандрата, в която harmonica произвеждат голяма част от своите млечни продукти

Как започва всичко? 

Магдалена Малеева и съпругът ѝ Любомир Ноков се отправят на пътешествие с идеята да опознаят България в търсене на чиста традиционна храна. Пътят им случайно ги отвежда до
био кравеферма в Троянския балкан. Впечатлени от мястото и хората, те решават да помогнат за развитието на фермата и да дадат възможност качественото био мляко да достига до повече хора.Свързват се с дългогодишния си приятел Методи Методиев, който има опит в хранително- вкусовата промишленост.

Идеите им съвпадат и решават да започнат като заедно създават мандра за производство на кисело мляко в село Мало Бучино. Мляко, което тогава се е предлагало на пазара под името “био кисело мляко”. Днес този продукт ни е по-познат като harmonica, а прясното мляко за производството му пътува всеки ден от Троянския балкан. Там двамата фермери Иван Данчев и Николай Чернокожев отглеждат кравите и успяват да издоят повече от 3 тона прясно мляко на ден!

как се прави истинското кисело мляко

био киселото мляко е първият продукт на harmonica

трудностите в това да произвеждаш нехомогенизирано кисело мляко, каквото е това на harmonica

какво точно представлява хомогенизация. Тома подробно ни обясни, че това е механичен процес, през който повечето кисели млека преминават с цел по-добър външен вид и по-голям срок на годност. Вследствие на процеса млечната мазнина се раздробява до максимално фини частици и по този начин тя се внедрява равномерно в структурата на киселото мляко.

Нехомогенизираното мляко е продукт богат на хранителни вещества, които организмът обработва и да разпознава лесно в съвсем естествения му вид.

какво отличава и био производството от промишленото. Подробно ни обясниха, че за био производството най-голямо значение има откъде идват и с какво се хранят самите крави. Отсъстват всякакви синтетични торове, хербициди и химични пестициди. На всяка кравичка на harmonica се пада по половин хектар земя. Земя, на която се отглежда нейната храна и в която тя може да се разхожда напълно свободно. Менюто им включва предимно горски билки и треви, а био фуражът се отглежда в самата ферма. Всички животни живеят заедно и в хармония – има над 50% повече пчели, пеперуди и насекоми, птици и бозайници сравнение с промишлените стопанства.

био млякото е богато на калций, Омега 3, добри мастни киселини и много други полезни вещества.

същинския процес, в резултат на който се получава киселото мляко на harmonica. Стъпките изцяло наподобяват правенето на кисело мляко в домашни условия. Различава се само професионалната техника и мащаба.

Всяка сутрин към 10 часа се разтоварва прясно издоеното мляко. Технолози изследват млякото, за да се уверят, че всичко отговаря на изискванията, след което идва етапът на пастьоризиране или варене. Той трае около 15 секунди на температура 93-96 градуса. След това прясното мляко престоява 20 минути като целта е да се убият абсолютно всички микроорганизми и да се отстранят бактериите.

важна стъпка е охлаждането му до оптималната температура на заквасване. Това е и температурата, при която най-добре се развиват млечнокиселите микроорганизми – 40-45 градуса. Тогава се добавя и закваската. Тя се състои от добре познатите ни две полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Разфасова се в кофички и престоява така 5-6 часа с цел ферментация. След този период отново се правят всички необходими изследвания и се премества от топла камера към студена. Охлажда се до 2-4 градуса и след това киселото мляко е готово да пътува към нас.

в мандрата в Мало Бучино се произвеждат още прясно мляко, заквасена сметана, кефир и сладолед. 

Ние във foodabag винаги се стремим да поставяме на първо място вас - нашите клиенти и партньори. Ако забележите някаква нередност, моля не се колебайте да се свържете с нас!